top of page

3) Salih Amel

  Salih amel, iyi, güzel, faydalı iÅŸ ve davranış demektir. Allah'ın rızasına, kiÅŸinin ve toplumun menfaatine uygun, iyi bir niyet ile yapılan her güzel iÅŸ, söz ve davranış salih ameldir.

Ä°badetler birer salih amel olduÄŸu gibi, insanlara, hayvanlara, bitkilere merhamet etmek, darda olanlara yardım etmek, yaÅŸlıyı, özürlüyü, çocukları gözetmek de salih ameldir.

  Ä°manı kuvvetlendiren, onu çepeçevre kuÅŸatarak saÄŸlamlaÅŸtıran salih amellerdir. Kur'an-ı Kerim'de doksandan fazla ayette salih amel emredilmiÅŸtir. “Ant olsun zamana ki, insan gerçekten zarar içindedir. Ancak iman edip de salih ameller iÅŸleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç.” (Asr suresi). Bu surede olduÄŸu gibi iman ve salih amel sürekli beraber anılmıştır. Ä°nanmak ve faydalı güzel iÅŸ yapmak, bir bütünün ayrılmaz parçaları olarak ortaya konulmuÅŸtur. Ä°man olmadan güzel amelin hiçbir deÄŸeri olmadığı gibi, salih amelin olmadığı imanın da tadı yoktur.

 Salih amel iÅŸlerken, samimi niyet ve Allah'ın rızasını gözetmek büyük önem taşır. GösteriÅŸ ve çıkar uÄŸruna yapılan güzel davranışlar, salih amel deÄŸildir. Salih amel aslında imanın doÄŸal sonuçlarıdır. Kalbinde gerçek ve güçlü iman besleyen her insan, güzel davranışlar sergiler; kendisine, ailesine, vatanına, milletine ve insanlığa faydalı hizmetler yapar.

  Dünyada iken, salih amel maksadıyla ibadet etmek, insanlara ve diÄŸer canlılara zarar vermemek; bilakis onları koruyup gözetmek, zordakilere yardım etmek, ailemizin geçimini saÄŸlamak için helal kazanç yollarında çalışmak, hayatımızın ve çevremizdeki hayatların güzelleÅŸmesine katkıda bulunur. Allah “Ä°nanıp salih ameller iÅŸleyenler Cennet bahçelerindedirler. Rablerinin katında onlara diledikleri verilir. Ä°ÅŸte büyük lütuf budur.” (Åžûra suresi, 22. ayet) buyurarak, salih amel iÅŸlemenin ahiretteki sonuçlarını göstermiÅŸtir.

  Namaz, oruç, zekât gibi ibadetlerden tutun da, yoldaki zararlı bir maddeyi alıp kenara koymayı, bir yetimi okÅŸamayı, bir insana güler yüzle bakmayı bile salih amel sayan dinimiz, evrensel bir hayat tarzı ortaya koymuÅŸtur: “Allah rızası ve toplum faydası için daima iyi, güzel, sevap ve faydalı söz söylemek, iÅŸ ve davranışlar yapmak.”

bottom of page