top of page

2.a) Namaz


  Namaz; yüce Allah’ımızın her Müslümana farz kıldığı, farziyeti ayet ve hadislerle sabit kutsal bir ibadettir. BeÅŸ vakit namaz Peygamberimize ve ümmetine Miraç’ta farz kılınmıştır. Namazın Arapça karşılığı “Salat”dır. Salat lügatta: “Dua etmek, sığınmak, yalvarmak” gibi manâlara gelir.

Ä°slâm dininde Allah’a ve Peygamberine imandan sonra verilen ilk emir namaz emri olmuÅŸtur. Kur’anı Kerim’in yüzden fazla yerinde namazdan bahsedilmiÅŸ ve bu, Ä°slâmın beÅŸ ÅŸartından ikincisi olarak zikredilmiÅŸtir.

Namaz bugünkü ÅŸekliyle Peygamberimiz Hz. Muhammed! (s.a.v.) tarafından öÄŸretilmiÅŸ ve kesinleÅŸmiÅŸtir. Yüce Allah Peygamberimize: “Ümmetine namazı emret! Ona sımsıkı sarıl buyurmuÅŸtur. (Taha: 132)Peygamberimiz: “Namaz dinin direÄŸidir”, “Namaz gözümün nurudur”, “Namaz cennetin anahtarıdır” buyurmuÅŸtur.

  Namaz, akıllı ve ergenlik çağına gelmiÅŸ her müslümanın yerine getirmek zorunda olduÄŸu, belirli ÅŸartları, vakitleri ve ÅŸekilleri olan farz bir ibadettir.

  Herhangi bir mazeret sebebiyle namazı terketmek mümkün deÄŸildir. Hatta su bulunmadığında teyemmüm yaparak, hasta olunduÄŸunda oturarak ya da yatarak namaz kılınması emredilmiÅŸtir. Namazın vaktinde kılınması Allah’ın en sevdiÄŸi davranışlar arasındadır. 

 

  NAMAZIN ÇEŞİTLERÄ°
  Namazın Farz, Vacib ve Nafile çeÅŸitleri vardır.
  1. Farz Namazlar: BeÅŸ vakit namaz ve cuma namazıdır.
  2. Vacip Namazlar: Vitir ve bayram namazları, adanan namazlar, bozulan nafile namazların kazasıdır.
  3. Nafile Namazlar: Farz ve vacip namazlardan baÅŸka kılınan diÄŸer namazlardır.

  NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
  Her iÅŸin belirli bir zamanı vardır. Günde beÅŸ defa kılınan farz namazların kılınması için yüce Allah belli vakitler tesbit etmiÅŸtir. Sabah, öÄŸle, ikindi, akÅŸam ve yatsı günde beÅŸ defa kılınan namazların vakitleridir.
  Sabah Namazının Vakti: Sabaha karşı tan yerinin aÄŸarmaya baÅŸlamasından, güneÅŸin doÄŸmasına kadar olan zamandır.
  ÖÄŸle Namazının vakti : GüneÅŸ tam tepemize gelip, gölge, doÄŸu tarafına uzanmaya baÅŸladığı vakitten itibaren -güneÅŸ tepe noktasında iken var olan gölge müstesna- herÅŸeyin gölgesinin bir veya iki misli oluncaya kadar devam eden zamandır.
  Ä°kindi Namazının Vakti: ÖÄŸle namazı vaktinin bitiminden güneÅŸ batıncaya kadar olan zamandır.
  AkÅŸam Namazının Vakti: GüneÅŸ battıktan sonra baÅŸlayıp güneÅŸin battığı yerde meydana gelen kızıllık kayboluncaya kadar olan zamandır.
  Yatsı Namazının Vakti: AkÅŸam namazının vakti çıktıktan sonra baÅŸlayıp sabah namazının vakti girinceye kadar devam eden zamandır.
  Vitir Namazının Vakti: Vitir namazının vakti de yatsı namazının vaktidir. Ancak vitir namazı, yatsı kılındıktan sonra kılınır.
  Cuma Namazının Vakti: ÖÄŸle namazının vaktidir.
  Teravih Namazının Vakti: Yatsı namazının vaktidir.
  Bayram Namazının Vakti: Bayram günleri sabahleyin güneÅŸin doÄŸuÅŸundan yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra baÅŸlayıp güneÅŸin tepe noktasına gelmesine kadar devam eden zamandır.

  Her namaz, kendi vakti girdikten sonra kılınır. Vakti girmeyen namaz kılınmaz. Her namazın kılınma vakti, kendi vakti girdikten sonra baÅŸlar, bir sonraki namazın giriÅŸ vaktine kadar devam eder. En iyisi her namazı vaktin ilk giriÅŸ zamanında kılmaktır.
  *GüneÅŸ doÄŸarken, tepe noktasında iken, batarken hiç bir namaz kılınmaz.
  BeÅŸ vakit namazın fazları ile sünnetlerinin kaçar rekat olduÄŸu aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.

  NAMAZ REKATLERÄ°

  Sabah Namazı: 4 rekat; 2 sünnet 2 farz

  ÖÄŸle Namazı: 10 rekat; 4 sünnet 4 farz 2 sünnet

  Ä°kindi Namazı: 8 rekat; 4 sünnet 4 farz

  AkÅŸam Namazı: 5 rekat; 3 farz 2 sünnet

  Yatsı Namazı: 10 rekat; 4 sünnet 4 farz 2 sünnet

  Vitir Namazı: 3 rekat

bottom of page