top of page

2.e) Kurban

  KURBAN

​

 Kurban, Allah’a yaklaÅŸmak ve onun rızasını kazanmak niyetiyle belirli bir vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı kesmek demektir.

Bir Müslümanın kurban ibadetiyle yükümlü olabilmesi için akıllı, yetiÅŸkin ve zekat verebilecek derecede maddi güce sahip olması gerekir.

Kur­ban­lar Al­lah rı­za­sı ni­ye­tiy­le ke­si­lir, Al­lah rı­za­sı dü­ÅŸün­ce­si yok­sa kur­ban ka­bul olun­maz. Al­lah rı­za­sı dü­ÅŸün­ce­si­ni an­cak tak­va eh­li ta­ÅŸÄ±­ya­bi­lir, Al­lah da an­cak müt­ta­kı­le­rin kur­ba­nı­nı ka­bul eder. “Ve yal­nız Rab­bin rı­za­sı için na­maz kıl, kur­ban kes.”  “Si­zin kur­ban­la­rı­nı­zın et­le­ri ve kan­la­rı Al­lah’a ka­vuÅŸ­maz, an­cak tak­va­nız ya­ni kur­ban­la­rı­nı­zı ke­ser­ken ta­ÅŸÄ±­dı­ÄŸÄ±­nız Al­lah rı­za­sı dü­ÅŸün­ce­niz, say­gı­nız ve sev­da­nız Ona ka­vu­ÅŸur.” bu­yu­rulur.

 Kurban edilecek hayvanlar ÅŸunlardır:

Bir yaşını doldurmuÅŸ koyun ve keçi, iki yaşını doldurmuÅŸ sığır ve manda, beÅŸ yaşını doldurmuÅŸ deve.

Koyun ve keçiler sadece bir kiÅŸinin kurbanı olabilir. Birden fazla kiÅŸi koyun ve keçiyi ortak kurban edemezler. Sığır, manda ve deveyi bir ile yedi kiÅŸi ortaklaÅŸa kesebilir.

Kurban edilecek hayvanın saÄŸlıklı olması gereklidir. Kurban, Allah için, samimi niyetlerle kesilmelidir. Allah “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat ona sadece sizin takvanız Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır.” buyurmuÅŸtur.(Hac suresi, 37. ayet)

 

Kurban, Ä°slam’daki sosyal yardımlaÅŸma ve dayanışmanın bir örneÄŸidir. Fakirler, yoksullar ve hayır kurumları kurbandan fayda görürler. Zengin-fakir arasındaki sevgi, saygı, hoÅŸgörü ve kardeÅŸlik duyguları geliÅŸir. Kurbanla gelen sevinç ve paylaşım iklimi, tüm toplumu kuÅŸatır.

bottom of page