top of page

2.d) Hacc

  Hacc ve Önemi

  Ä°slâm ÅŸartlarının beÅŸincisi hac'dır. Hac,belli zamanda, belirli yerleri özel bir ÅŸekilde ziyaret etmektir.

Hicretin dokuzuncu yılında farz olmuÅŸtur. Hac hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadettir. Belirli ÅŸartları taşıyan müslümanların ömründe bir defa hacca gitmesi farzdır. Allah'ın her emrinde olduÄŸu gibi haccın farz kılınmasında da bir çok hikmetler ve faydalar vardır.

Zengin-fakir her seviyede müslümanın ihrama girerek aynı kıyafet içinde bulunması insanlara eÅŸitlik fikrini aşılar, mahÅŸer gününü hatırlatır.

 Sevgili peygamberimizin doÄŸup büyüdüÄŸü, Ä°slâm din'nin cihana yayılmaya baÅŸladığı kutsal yerleri görmek ruhlara manevi bir heyecan verir, dini duyguları kuvvetlendirir. Kutsal yerlerde insan kendisini Allah'a daha yakın hisseder, yaptığı ibadetlere kat kat fazla sevab verilir. Allah rızası için hac vazifesini yapan ve insanlara kötülük etmekten sakınanların (kul hakları hariç) birçok günahı bağışlanır. Bu konuda peygamber Efendimiz ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:

«Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınırsa, annesinin onu doÄŸurduÄŸu günkü gibi günahlarından arınmış olarak döner.» (Riyazü's-Salihin, c.II, s. 521)

  Hac Kimlere ve Ne Zaman Farzdır

Aşağıdaki şartları taşıyanlara hacca gitmek farz olur:

1) Akıllı olmak,

2) Erginlik çağına gelmiÅŸ olmak,

3) Müslüman olmak,

4) Hür olmak,

5) Haccın farz olduÄŸunu bilmek. (Bu ÅŸart müslüman olmayan ülkelerde müslümanlığı kabul edenler içindir. Ä°slâm ülkelerinde yaÅŸayan müslümanlar için haccın farz olduÄŸunu bilmemek özür deÄŸildir.)

6) Zorunlu ihtiyaçlardan baÅŸka hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduÄŸu aile fertlerinin geçinebileceÄŸi maddi güce sahip olmak.

7) Durumuna uygun bir vasıta ile hac yolculuÄŸunu yapabilmesi için vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.

8) Hac vazifesini yapabilecek zamana yetiÅŸmiÅŸ olmak.

Saydığımız bu ÅŸartlardan baÅŸka hac vazifesini bizzat yapmak için ÅŸu ÅŸartların da bulunması gerekir. Bunlara haccın edasının ÅŸartları denir.

  Haccın Edasının Åžartları:

1) Vücutça saÄŸlıklı olmak, (Kör, kötürüm ve hac yolculuÄŸuna dayanamayacak derecede hasta ve yaÅŸlı olmamak.)

2) Hacca gitmesine bir engel bulunmamak, (Hapiste olmak gibi)

3) Yol güvenliÄŸi olmak,

4) Kadının yanında kocası veya evlenmesi caiz olmayan bir mahremi bulunmak.

5) Kocası ölmüÅŸ veya boÅŸanmış olan kadınların iddet süreleri bitmiÅŸ olmak.

Bu saydığımız ÅŸartlara sahip olan bir kimsenin önündeki ilk hac mevsiminde hacca gitmesi farz olur.

  Haccın Vacipleri 

1 - Müzdelife'de vakfe. 

2 - Safa ile Merve tepeleri arasında sa'y etmek 

3 - Cemreleri taÅŸlamak (Åžeytan taÅŸlamak) 

4 - Saçları traÅŸ etmek veya kısaltmak 

5 - Sader (veda) tavafını edâ etmek

​

  Haccın Sünnetleri 

Kudûm tavafı yapmak, erkeklerin kudûm ve ziyâret tavafında remel yapmaları (Reml: Adımları kısaltıp, omuzları silkerek çalımlı bir ÅŸekilde yürümektir. Tavafın ilk üç ÅŸavt'ında yapılır), Safa ile Merve arasında sa'y ederken, orada bulunan iki direk arasında erkeklerin süratlice geçmeleri, Bayram gecelerinde Mina'da yatmak, arefe günü, güneÅŸ doÄŸduktan sonra Mina'dan Arafat'a gitmek, Müzdelife'den Mina'ya bayram günü sabahı, henüz güneÅŸ doÄŸmadan hareket etmek, Müzdelife'de gecelemek ve cemreler arasında (Åžeytan taÅŸlama esnasında) tertibe riayet etmektir.

  Umre Nedir Nasıl Yapılır?

​

 Umre ibadeti gerçekleÅŸtirilirken;

Ä°hrama giriÅŸ [Ä°hrama ‘Niyet’ ve ‘Telbiye’ ile girilir. Erkekler iki parça örtüye bürünür, ayaklarına terlik giyerler. (Ä°hram yalnızca umre ibadeti gerçekleÅŸtirilen süre zarfında giyilen kıyafettir. Umre ibadeti dışında misafirlerimiz normal kıyafetleri ile dolaÅŸabilmektelerdir.)

Kabeyi Tavaf (Hacer-i Esved köÅŸesinin hizasından baÅŸlayarak Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Umre ibadeti içerisinde yapıldığı gibi, umrenin dışında ki istenilen her vakit Kabe'yi tavaf etmek mümkündür.) "Åžüphesiz, insanlar için kurulan ilk ev elbette Mekke'de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâ'be'dir.” (Âl-i Ä°mran, 96)

Tavaf Namazı (Tavaftan sonra iki rekât tavaf namazı kılınır.)

Safa ile Merve arası say (Safâ Tepesi’nden baÅŸlayarak Merve Tepesi’ne dört gidiÅŸ ve Merve Tepesi’nden Safâ Tepesi’ne üç dönüÅŸ)

Saçları kısaltarak veya başı traÅŸ ederek ihramdan çıkış (Erkekler saçlarının ucundan bir miktar -en az bir cm kadar- keserek veya saçlarını dipten tıraÅŸ ederek, kadınlar da saçlarının ucundan bir miktar keserek ihramdan çıkarlar.)

Umre belirtilen baÅŸlıklar dahilinde yapılan ibadetin adı olmasına raÄŸmen, umre ibadetini gerçekleÅŸtirmek üzere çıkılan yolculuÄŸun adı da bir süre sonra umre olarak anılmaya baÅŸlanmıştır. Yolculuk sırasında Mekke ve Medine ÅŸehirleri ziyaret edilir

bottom of page